Maraş Belediye Başkanı Güngör: Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni burada hiç görmedim
11 ilde büyük hasara yol açan sarsıntıların merkez üssü Maraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, kentteki son durum hakkında bilgi verdi.
Ebrar Sitesi’ni soran FOX TV muhabirini korumalarının itmesiyle gündeme gelen Güngör, Habertürk canlı yayınına katıldı. C Çadır talebinin büyük bölümünün karşılandığını savunan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Güngör, “Şu anda 78 binin üzerinde çadır kuruldu. Şu anda çadırlarla ilgili büyük bir sıkıntımız yok. Bireysel talepler var.”
Kentte 20 binin üzerinde harap bina bulunduğuna değinen Hayrettin Güngör’ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
– Depremde yıkılan binaların yüzde 99’u 1999 deprem yönetmeliğinden önce inşa edildi.
“KIZILAY’IN ÇADIR SATTIĞINA ŞAHİT DEĞİLİM”
– Bu konunun adli boyutu savcılıkta devam ediyor. Şu anda yaralarımızı sarıyoruz, acıyı telafi etmeye çalışıyoruz. Süreç devam ediyor, bu konuda daha fazla bir şey söyleyemem. Bu farklı bir süreç, savcılık, adliye, burada sıkıntı varsa hukuki süreç devam ediyor.
– Kızılay’ın çadır sattığına şahit olmadım. bilgili değilim Böyle bir bilgi almadım.
‘ASKİ, KASKİ’DEN MALZEME İSTEDİ’
– Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni burada hiç görmedim. Lider geldi, gitti, kendileri diyorlar. Onu burada görmedim, ne yaptıklarını bilmiyoruz. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın buraya geldiği, hangi alanda ne tür çalışmalar yaptığını bilmediğim belirtildi.
– Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ, KASKİ’mizden malzeme istedi. Aslında felaketten biz de etkilendik. Sadece KASKİ’den istekleri olduğunu biliyorum. 50 adet ürün için malzeme desteği talebi aldık. Zaten depremde belediyemizin altyapısı yıkılmış, bizden malzeme desteği istediler.
– Kamu binalarından nadiren yıkıldığını biliyorum. %1 bile olmadığını biliyorum. Kesin bilgi İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nde mevcuttur.
Şu anda hayatı normalleştirmeye çalışıyoruz. Arama ve kurtarma tamamlandı. Kazılar yoğun bir şekilde kaldırılıyor. Çadır kentler oluşuyor, konteyner kentler hızla şekilleniyor. Elektrik ve doğalgazımız yüksek oranlarda veriliyor. Normal ekmek çıkıyor. Sıcak yemek en az 500 puan çıkıyor. Bakanlığımız kalıcı konutlarla ilgili çalışmalarını hızla sürdürüyor. Yıkılması gereken binaların süreci başladı. Süreç sağlıklı bir şekilde devam ediyor.
– İstanbul’da deprem beklentisi var, farklı yerlerde de var. Deprem öncesi kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor. Kahramanmaraş’ımız pilot bölge oldu. Yapılması gerekenlerin çoğu yapıldı, ancak bilim adamlarına göre iki büyük deprem karada şimdiye kadar görülen en büyük depremler. Felaketin boyutlarına bakıldığında yapılacakların sınırlı olduğu ortaya çıkıyor. Böyle görünmelisin.
‘KAYIP ÇOCUKLARDAN HABERDAR OLMUYOR’
– Bilim insanları bunu, yeryüzünün gördüğü en büyük deprem olarak tanımlıyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam etti. Bu konuda hem merkezi yönetimimiz hem de belediyemiz ciddi dönüşüm alanları oluşturdu.
– Türkiye’nin birçok yerinde depremler oldu. Şu anda riskli yerler var. 99 depreminden sonra binalarımızda herhangi bir zulüm olmadı. %1 oranı. O günün imar kanununa göre yapılan binalarda hasarlar oluştu. Aslında yapı stokunda bir canlanma olduğu görülmektedir.
– Şimdiye kadar herhangi bir kayıp çocuk ihbarı almadım. Polisimize, savcılığa gelmiş olabilir.
-Şu anda jandarmamız, AFAD görevlilerimiz, kırsalda, merkezde aynı, şu an ulaşamayacağımız yer yok.
– Defin için çok düzgün bir düzenleme yapılmıştır. Cenazelerimiz mezarlığa nakledildi. Dini ayinler yapıldı. Defin işlemi gerçekleştirildi. Cenazelerimiz ne hukuki ne de dini anlamda hiçbir eksiklik olmadan toprağa verildi. Bu süreçte siz değerli savcılarımıza ve Diyanet İşleri Başkanlığına teşekkür ediyorum.
– Deprem sonucu temizlik hizmeti ihtiyacı hissedildi. 600 çalışanımız ve kardeş belediyelerimizden 300 işçi sayesinde bu sorunu çözdük. (HABER MERKEZİ)