Haber

Bakan Ersoy’dan günlük ev ve görev tehlikesi açıklaması

Serkan KÖYMEN/ Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘2023 Değerleme Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Michelin Rehberi, AirBnb, günlük kiralama ve Mission Impossible filmi hakkında soruları yanıtladı. Bakan Ersoy, “Günlük kiralanan konutlara sertifika zorunluluğu getireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belge almaları gerekecek ve orada kalanları düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacaklar. Orada da kalacaklar.” buradan elde ettikleri gelir üzerinden vergi alınsın.” Görevimiz Tehlike filmiyle ilgili olarak Ersoy, “Tutarsız davrananlar olabilir ve kendilerini düzeltirlerse sonuç almaya devam edeceğiz. Biliyorsunuz geçmişte Guy Ritchie burada bir film çekmişti ortada. İnşallah Türkiye’de daha büyük yapımlar da çekilir. Şimdilik durum bu. Bu kadarını söyleyelim. Yaşandıkça birlikte öğreneceğiz.” söz konusu. Ersoy, 9 Kasım’da Michelin Rehberi’nin Türkiye’den yeni restoranları da kapsamına alacağını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beyoğlu Atatürk Kültür Merkezi’nde 2023 yılının ilk 6 aylık turizm rakamlarının değerlendirildiği ‘2023 Değerlendirme Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Ersoy, Michelin Rehberi, AirBnb, günübirlik konutlar ve Mission Impossible filmiyle ilgili soruları yanıtladı.

“MICHELIN RESTORANLARINDA YER BULMAKTA BENDE ZORLANIYORUM”

Michelin Rehberi’nin Türkiye’deki durumu hakkında bilgi veren Ersoy, “Geçen yıl Türkiye 100 yıl sonra Michelin Rehberi’nde yer almayı hak etti. Gastronomi önemli diyoruz ama yemeklerimizin iyi olduğunu söylemek yeterli değil. .Önemli olan dünyaca ünlü, tescilli kurumlar tarafından tanınması.Kayıtlanıp onaylanması gerekiyor.Biliyorsunuz Türkiye Michelin Guide’a geçen sene İstanbul ile birlikte dahil oldu.Bu sene sonucunda ne dedik. Bakanlığımızın ve Turizm Geliştirme Ajansı’nın yoğun çalışmaları nedeniyle geçen hafta yaptığı açıklamada bu yılki rehberde İzmir ve Bodrum’a yer vereceğini söyledi.İzmir derken sadece İzmir’in merkezini değil, İzmir’in merkezini kastediyoruz. İzmir kapsamında değerlendireceğimiz Çeşme Alaçatı ve Urla ilçeleri de inşallah 9 Kasım’da yeniden lansman yapacaklar. Dereceye girmeye değer görülen ve yıldız alan restoranlarımızı da yeni destinasyonlarımız olan İzmir, Çeşme, Urla ve Bodrum’da ilan edecekler” dedi. Ersoy, “Michelin Rehberi ile sadece onların bilinçlenmesini sağlayabiliriz. Onlarla ilgili destinasyonlarda biz bir dayanağız ama karar mekanizmasına, ne olacağına onlar karar veriyor. ‘İlgi uyandırdı mı’ derseniz, ben bile Michelin restoranlarında yer bulmakta zorlanıyorum. Yurtdışında, Michelin yıldızı için aylar öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. restoranlarımızda. Bu, çok fazla etkiye sahip olduğu anlamına gelir” dedi.

“KİŞİLERE KONAKLAMA YAPILDIĞINI BİLDİRMEK ZORUNDA KALACAKLAR”

Günlük konutlarla ilgili olarak Bakan Ersoy, “Sektörde Airbnb olarak tanımlanıyor ama biz aslında günlük kullanım diyoruz. Bakanlığımız bariz bir şekilde konutlar için bir mevzuat çalışması başlattı. Yıl sonuna kadar hayata geçireceğiz. Ne olacak?” Yasal mevzuatta değişiklik yaparak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belge almaları ve burada kalanlara düzenli bildirimde bulunma zorunluluğu getirilecek, ayrıca elde ettikleri gelir üzerinden vergi alınacak. O vergiyi Hazine ve Maliye Bakanlığı ödeyecek” Bu aynı zamanda rekabette eşitliğin sağlanması açısından da değerli. Yani dünyada olduğu gibi Türkiye’de de mevzuatı şekillendiriyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar buradaki yasal düzenlemeleri yapacağız. Hepsi kayıtlı.” ekonomi olacaklar. Ancak bakın biz bu günübirlik konutlara karşı değiliz, sadece dünyada olduğu gibi açık belgelerle ve mevzuata uygun olarak inşa edilmesini destekliyoruz. Aksi takdirde bu da bir turizm şeklidir. Buna da talep çok, dünyada olduğu gibi bizim de bu talebimiz var ve bu talepten faydalanmamız gerekiyor.”

“BİRİSİ ANLAŞMA YAPTIKLARI İÇİN HER ŞEY BİR ANDA İPTAL EDİLEMEZ”

Ersoy, Mission Impossible filminin Türkiye çekimlerinin iptal edilip edilmediğinden de bahsetti. Ersoy, “Duyduklarınız dedikodu kısmı. Merak etmeyin biri kabalık yaptı diye bir anda her şey iptal olmaz. Bu tarz işler bir günlük çalışmayla olmaz dedim. Yıllar önce başlayan işler.Öncelikle yasa ve yönetmeliklerinizde değişiklik yapıyorsunuz.Türkiye Sinema Genel Müdürlüğü.Hatırlarsınız 4 yıl önce Bakanlığımız birlikte yaptığımız çalışmalar sayesinde kanunda bir düzenleme yapmıştı. Bakanlık, “Bakanlık olarak, Turizm Geliştirme Ajansı olarak 5 yıl önceki Türkiye değiliz. Gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Gerekli kaynak çalışmaları yapılmıştır. Türkiye’yi dünya ile rekabet eder hale getirdik. Biz gerekeni yapıyoruz. Tutarsız olanlar olabilir.” Kendilerini düzeltirlerse sonuç almaya devam edeceğiz. Nerden biliyorsunuz geçmişte tam pandeminin ortasında Guy Ritchie burada film çekmiş. İnşallah daha büyük yapımlar olur. Türkiye’de de çekildi. Şimdilik bu kadar diyelim. Olduğu gibi hep birlikte öğreneceğiz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu