Haber

CHP, MTV alımının ikinci kez iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) tahsilini öngören yasal düzenlemenin ikinci kez iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

CHP’li Günaydın, Anayasa Mahkemesi huzurunda yaptığı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 14 Temmuz’da yasalaşan ve 15 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin iptali için başvurduklarını söyledi. Günaydın, söz konusu düzenlemenin 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ekonomik kayıplarını telafi etmek için MTV’nin yeniden satın alınmasını da kapsadığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Adı geçen yasa ile 1 trilyon 119 milyar TL ek bütçe getirdiler. Ayrıca aynı gün Meclis’ten geçen bir torba yasayla da Cumhurbaşkanı’na 794 milyar TL ek ödenek hakkı verildi. Yani 1.9 trilyon TL’lik bir bütçeden bahsediyoruz. Bu bütçenin ne kadarı vergi gelirlerine ayrılacak? Kanun ilişkisinden de toplanan paranın 507 milyar TL’sinin TV’ye gideceğini anlıyoruz. 37 Milyar TL Şimdi yine alacaklar.Tremor bölgesinde muhtelif mutad istisnalar var.30 Milyar TL civarında toplanılacağı düşünülüyor.Sonra 1.9 Trilyon TL ek bütçe getiriyorsunuz.Bunun 507 Milyar TL’sini sadece deprem bölgesindeki harcamalara ayırıyorsunuz ve MTV’den toplamayı düşündüğünüz para 30 Milyar TL.Rakamlardaki uyumsuzluk hedefin aslında anayasaya uygun olmadığını mı gösteriyor? sosyal devlet unsuru, aynı zamanda eşitlik ilkesi, adalet ilkesi, vergilemenin genelliği ve adaleti, herkes için mali gücü oranında vergilendirme unsuru, bunların hepsini çiğneyen bir kanunla karşı karşıyayız. “CHP’Yİ SANAL GÜNDEMLERLE MEŞGUL ETMEYE ÇALIŞIYORLAR” Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Günaydın, “Bu iddiaların hepsi asılsızdır. Sabah Genel Liderimiz ile bir cenazeye katıldık. Hepiniz izlediniz. Ardından Lozan Antlaşması ile ilgili Anıtkabir’i ziyaret ettik. Her zaman olduğu gibi yine Sayın Genel Başkanımızla görüştüm. Bugün Anayasa Mahkemesi başvurumuzu buraya getirdik. TBMM yarın açılıyor. Meclisin en arkasından beraber olacağız. Cumhuriyet Halk Partisi’ni bu sanal gündemlerle meşgul etmeye çalışıldığının farkındayım. Ama bizim böyle bir sanal gündemimiz yok.” Orada Ağrı, Muş ve diğer vilayetlerin kendi iradeleri doğrultusunda ihraç kararlarını aldılar. Yarın başka bir konu veya başka bir belge gelecek ve ona göre kendi iradelerini oluşturacaklar. “Bu bir inanç oyu değil” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu