İş

Çiftçilere tıbbi aromatik bitki desteği

Tarım sektörünün ekonomik değeri yüksek çalışmalarından biri olan tıbbi aromatik bitkilerin pazarlanması için Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere verdiği teknik destek uluslararası pazarlarda devam ediyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Islah Projesi kapsamında, çiftçilerin gelir düzeyinin artırılması ve katma değeri yüksek eserlerin yetiştirilerek ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla yürütülen çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamda Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) iş birliği ile yürütülen tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin Samsun’un tüm ilçelerine yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar aralıksız devam etmektedir.

Çalışma kapsamında tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin paydaşları olan işletmeler, yerel eylem grupları, birlik ve kooperatif üyeleri ve çiftçiler bir araya geldi. DOKAP – ANG Vakfı işbirliğiyle yürütülen ‘DOKAP Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi’, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Danışmanı, Tıbbi Bitkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel Kan, Konya Teknik Üniversitesi Gıda İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Rabia Serpil Ekibin çiftçilere yönelik destek çalışmalarının görüşüldüğü teknik geziye Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’ndan Günhan ve Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çıkış Kanca katıldı.

Rapor hazırlanacak

Alaçam, Kavak ve Ladik ilçelerine yapılan teknik gezide tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği altyapısının geliştirilmesi ile üretim, pazarlama ve markalaşma süreçlerinde izlenecek yol haritası belirlendi. Gezi sonrası hazırlanan rapor ile Samsun Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde il genelinde eğitim programları düzenlenecek.

“Desteklemeye devam edeceğiz”

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılından bu yana tıbbi nane, adaçayı, ekinezya, salep, sarımsak, karabuğday, kinoa, lavanta, muşmula, yaban mersini, sumak ve kuşburnu olmak üzere 14 ürünün üretimine destek verdiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ” 2023 yılında ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Hasat Kurutma ve Proses Faaliyetleri Islah Projesi’ için hazırlıklarımız devam ediyor. Bu yıl da çiftçilerimize 40 bin ekinezya, 450 bin adaçayı, 450 bin kekik ve 300 bin lavanta fidanı, 15 adet hibe vereceğiz. bin kuşburnu ve 15 bin fidan” Aronia fidanı için temel oluşturacağız. İlimizde tıbbi aromatik bitkiler tarımının yaygınlaşması için başlattığımız çalışmaları artırarak sürdürüyoruz. İlimizin tarımdaki hedefleri açısından bu çalışmayı çok önemsiyoruz” dedi. – SAMSUN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu