Yaşam

Enkaz Altın gibi Mücevherlere Ne Olur?

Günlerdir televizyonlarda ve sosyal medyada depremden etkilenen bölgelerdeki binaların neredeyse tamamının yıkıldığını gördük. En son Hatay’da meydana gelen ve çevre illeri de etkisi altına alan depremler, Aynı zamanda sağlam görünen binaları da yok etti.

Bu yeni arama ve kurtarma çalışmalarıdır ve daha sonra kaldırılacaktır. yeni batıklar anlamına geliyordu. Yıkılan binaların enkazı son dönemlerde sosyal medyada tartışma konusu haline geldi. Nedeni döküldükleri yerdi. Dilerseniz önce takılara ne oldu sorusu yerine moloza ne oldu sorusuna cevap verelim.

Bazı görüşlere göre enkaz Hatay’ın Samandağ ilçesindeki Mileyha Sulak Alanı’na döküldü.

Bu nedenle sulak alana dökülen molozlar, birçok sosyal medya kullanıcısının aklına buradaki kıyı şeridinin molozlarla dolu olabileceği ihtimalini getirdi. Mileyha Sulak Alanında bire bir; kuşların uğrak yeriydi ve buraya sadece etrafa bakmak için geldi. zararlı elementler içeren enkazsadece değil, çöp kutusuna da boşaltıldı.

Tepkilerin ardından kısa süre sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar yaptığı açıklamayla olaya müdahale edildi açıkladı. Şimdiye kadar dökülen moloz ve çöplerde de çalışma başlatıldı.

Kahramanmaraş’ta enkazın dere yatağına döküldüğü iddia edildi.

Yönetmelikte molozların çöplüklere boşaltılması gerektiği belirtilmektedir.

Resmi Gazete’de yayımlanan hafriyat toprağı, inşaat ve yıkım atıklarına ilişkin yönetmeliğe göre, afet sonrası oluşan molozlar, Belediyeler tarafından önceden belirlenir.‘Enkaz çöplüklerine’ boşaltılması gerekiyor.

Ancak, bina molozlarının asbest gibi zararlı elementler içerebileceğini biliyorsunuz. Bu sebeple yönetmelikte olduğu gibi; moloz boşaltılmalı ve atık oluşturmayacak şekilde işlenmelidir. Toplanan enkaz daha sonra geri dönüştürülebilir, süresiz olarak saklanabilir veya imha edilebilir.

Enkazda bulunan değerli eşyalar için farklı prosedürler uygulanıyor.

Deprem bölgesinde yaşayan birden fazla kişi; Evlerini, arabalarını, değerli eşyalarını kaybettiler. Daha da önemlisi hayatımızı kaybettik. Bu nedenle, kimsenin olmadığından eminiz. akla gelen ilk şeyOnun “değerlileri” değildi.

Her şeyini geride bırakan kişilerin değerli eşyaları, arama kurtarma çalışmaları sırasında ekipler tarafından bulunabiliyor. Tabi bu eşyalar Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teslim edildi. Kayıtlar depolarda tutulur ve muhafaza edilir.

Değerli eşyalar 1 yıl süreyle saklanır.

Değerli bir eşyanızı kaybettiyseniz, eşyalarınızın bulunup bulunmadığını öğrenmek için Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başvurabilirsiniz. Ama senin kayıp eşyan sana ait olduğunu kanıtlamak içinihtiyaçlar.

Kıymetli eşya, para ve dövizlerinizi Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 1 yıl içerisinde alabilirsiniz. Fakat 1 yıl içinde alınmadı, bu sürenin sonunda talep edilmemiş öğeler devlet hazinesine aktarılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu