Haber

Erdoğan Gazze için diplomatik temasları yoğunlaştırıyor

ANKARA (İGFA) – İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 38’inci gününde de yoğunlaşarak devam ediyor. Gazze’deki hükümete göre İsrail’in saldırılarında ölenlerin sayısı 11 bini aştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Ekim’den bu yana bölgede barışın sağlanması ve sivil can kayıplarının azaltılması amacıyla yüz yüze ve telefon görüşmeleri yaparak başkanlık diplomasisini sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ilk gününden bu yana, Filistin Devlet Lideri Mahmud Abbas, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Katar Emiri Pir’i ziyaret etti. Tamim bin Hamed Al Sani, aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ürdün Hükümdarı II. Abdullah, Cezayir Devlet Başkanı Abdülmecid Tebbun ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın da bulunduğu 30’a yakın cumhurbaşkanıyla telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde Gazze’de ateşkesin bir an önce sağlanması için tüm devletlerin seslerini yükseltmesi gerektiğini, çatışmaların dünya barışı için tehdit haline geldiğini ifade etti.

İSRAİL’İN FİLİSTİN’E SALDIRILARINI ZİRVELERDE ANLATTI.

İletişim Başkanlığı tarafından bildirilen diplomatik temaslar kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 10. Zirvesi’nde başta Gazze olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan insanlık trajedisini gündeme getirdi. 3 Kasım. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, “7 Ekim’den bu yana yaşadıklarımızı affedebilecek, bu vahşeti açıklayabilecek hiçbir kavram yok. Açıkça söylemek gerekirse Gazze’de tam 28 gündür insanlık suçları işleniyor. ” sözlerini kullandı.

Zirve kapsamında ikili görüşmelerde de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını değerlendirdi.

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 9 Kasım’da düzenlenen Ekonomik İşbirliği Örgütü 16. Zirvesine de katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde Filistinli mazlumlar vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, “İsrail’in hunharca katlettiği 11 bine yakın Gazzeli’nin yüzde 73’ü kadın ve çocuklardan oluşuyor. Batılı ülkelerin tam desteğini alan İsrail yönetimi, insanlığa olan bütün bedelleri çiğneyerek yok etti” dedi. okulları, camileri, kiliseleri, hastaneleri, “Üniversiteleri ve sivil yerleşim yerlerini bombalamaya devam ediyor. Çocukların dahi öldürülmesini meşrulaştıran bir fanatizmle karşı karşıyayız.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderlerle yaptığı görüşmelerde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonucu oluşan insani kriz ve krizin çözümü için atılması gereken adımlar hakkında görüş alışverişinde bulundu.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI VE ARAP LİGİ BÜYÜK ORTAK ZİRVESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumartesi günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Olağanüstü Ortak Zirvesi’ne katıldı.

Zirvede İslam ülkeleri liderlerine seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Dileğimiz, barış şehri olarak bilinen Kudüs’ün ve tüm Filistin topraklarının eski günlerine dönmesidir. İslam dünyası olarak, Elbette Filistinli kardeşlerimizi çaresiz ve çaresiz bırakamayız. İslam, Gazze’nin yeniden ihya edilmesi içindir.” “İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bir fon kurulması gerektiğine inanıyoruz. Batı’nın şımarık çocuğu gibi davranan İsrail yönetimi, verdiği zararı tazmin etmekle yükümlüdür.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam dünyasının diğer krizlerden farklı olarak bu kez daha birlik ve beraberlik içinde olduğunu vurguladı.

Zirve kapsamında Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile ikili görüşmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, Gazze’deki masum sivillere yardım ulaştırma çabaları ve Gazze’deki yardımları anlattı. Çözüm için atılabilecek adımlar. konusunda fikir alışverişinde bulundu.

TELEFON DİPLOMASİSİNİ ARTIRACAK

Suudi Arabistan’ın dönüşünden sonra Türkiye’nin barışa yönelik yol haritasının ne olacağı sorulduğunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, diplomasinin imkanlarını değerlendireceklerini, telefon ve yüz yüze görüşmeleri artıracaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu’nun Gazze’de aldığı acil insani ateşkes kararına ilişkin oylamaya katılmayan ülkelerin liderleriyle önümüzdeki günlerde telefonda görüşecek ve bu ülkeleri ülkelerinin yanına getirmeye çalışacak. ateşkesi destekliyorlar.

ALMANYA’DAN AVRUPA ÜLKELERİNE KONUŞACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Kasım Cuma günü Almanya’ya resmi bir ziyarette bulunacak.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki temaslarında İsrail’in Filistin’e yönelik insanlık dışı saldırılarını gündeme getirecek ve Berlin’den İsrail’in saldırılarına karşı ses çıkaramayan Avrupa ülkelerine mesajını iletecek.

21 Kasım’da Cezayir’i ziyaret etmesi beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile yapacağı görüşmede gündemine İsrail’in Gazze saldırılarını taşıyacak.

İRAN’IN CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE’YE GELECEK

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de 28 Kasım’da Türkiye’yi ziyaret edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı, bu ziyarette hem iki ülke arasındaki ilişkileri hem de bölgesel gelişmeleri değerlendirecek.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki dönemde Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze’ye gıda ve ilaç başta olmak üzere yardım sağlayan Mısır’a da ziyarette bulunması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu