Ekonomi

Eskişehir ihracatı artarak devam ediyor

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Eskişehir merkezli firmaların 2023 yılı Şubat ayında 112,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini ve yılın ilk iki ayında Eskişehir ihracatının önemli bir artış kaydettiğini belirten Kesikbaş, “TİM’in açıkladığı bilgilere göre Ocak ayında Eskişehir ihracatının sayısı -Şubat ayını geçen yılın aynı dönemine benzeterek, “Ülke olarak bu zor günlerde üretmeye ve katma değer yaratmaya devam eden sanayicilerimize ve tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilimizi etkisi altına alan depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Acımız.” Tarifsiz, tüm ülkemize geçmiş olsun” dedi.

Eskişehir’in 2022 Ocak-Şubat dönemine göre 28 milyon dolar fazla ihracat yaptığına değinen Kesikbaş, “Geçen yılın aynı döneminde ihracatımız 190 milyon dolar seviyesindeydi. Bu yıl 218 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. İlk iki ayda en yoğun ihracat yaptığımız ülkeler ABD, Fransa ve Almanya” dedi.

Depremin ülkemiz ihracatına etkisi büyük.

ESO Lideri Kesikbaş, “2022’deki ihracat rekorlarının ardından 2023’te artışla başlayan ülkemiz ihracatı, 6 Şubat’ta 11 ili etkileyen deprem felaketinden sonra maalesef olumsuz etkilendi. Nitekim yüzde 6,4’lük düşüş yaşandı. Şubat ayında ülkemiz ihracatında yüzde 10’luk düşüş gözleniyor.Dış talepteki görece zayıf seyir ve euro-dolar paritesinin düşük gerçekleşmesi gibi diğer hususlar ile deprem felaketinden kaynaklanan nedenler de düşüşte etkili oldu.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkemizin toplam ihracatının yüzde 8,6’sını oluşturan 11 ilimizde yaşanan deprem felaketinin ihracatımızı aşağı yönlü etkilediği, 2023 yılı Şubat ayındaki ihracatımızın ise yüzde 25 azaldığı belirtildi. geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4, 18,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. meydana geldiği söylenmiştir. Şubat ayı ithalatımız 30,8 milyar dolar olurken, bunun yüzde 22’si elektrik ithalatından kaynaklanıyor. – ESKİŞEHİR

haberhasankeyf.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu