Haber

İran, İngiliz büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı

Muhsin Şikari’nin idam edilmesi nedeniyle İngiltere’nin İran yargı görevlilerine yaptırım uygulamasına tepki olarak İran, bu ülkenin Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “İngiltere’nin İran’daki terör ve kargaşaya verdiği destek ve İranlılara yönelik yasa dışı yaptırımlarının ardından” bu ülkenin Tahran Büyükelçisi Simon Shercliff’in bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

Londra yönetiminin protestolara ilişkin yaptırımlarının “İran’ın içişlerine müdahale” anlamına geldiğine dikkat çekilen açıklamada, İngiltere Büyükelçisi’ne İran’ın yaptırımlara yanıt verme hakkını saklı tuttuğunun hatırlatıldığı belirtildi.

İran’da Mahsa Emini adlı genç kadının gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösterilerle ilgili olarak geçtiğimiz haftalarda idam cezasına çarptırılan 23 yaşındaki Muhsin Şikari 8 Aralık’ta infaz edildi. polis nezaretinde.

Protestolarla ilgili olarak idam edilen ilk gösterici olan Shikari, “ateşsiz silah taşımak, yolları kapatmak, araçları durdurmak, güvenliği ihlal etmek, güvenlik görevlisini yaralamak, korku ve korku uyandırmak gibi eylemlerle devlete karşı savaş (savaş) yürütmek” ile suçlandı. terör”.

İngiltere, İran’daki Mahsa Emini protestolarıyla ilgili olarak idam cezasına çarptırılan Muhsin Şikari’nin idam edilmesi nedeniyle dün İran’ın Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mehdi Hüseyin Matin’i Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Dışişleri Bakanı James Cleverly, Twitter’da yaptığı bir paylaşımda, “protestoculara yönelik baskıyla bağlantılı olarak İran mahkeme hakimleri ve hapishane yetkililerine yaptırım uyguladıklarını” duyurdu.

Cleverly, İngiliz Dışişleri Bakanlığı’ndan yaptığı açıklamada, “İran makamlarına görüşlerimizi açık bir şekilde ifade ettik. İran derhal infazları durdurmalı ve kendi halkına yönelik şiddete son vermelidir” dedi. kelimeler yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu