Ekonomi

Portföy yönetim şirketlerinde organizasyon yapısı ve sermaye değişimi

Türkiye’de önemi giderek artan ve hızla büyümeye devam eden yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarının kurucusu/yöneticisi olan portföy yönetim şirketlerinin organizasyon yapısı ve sermaye açısından güçlendirilmesi amaçlandı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Portföy Yönetim Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ yayımladı.

Yayınlanan kararda, uygulamada karşılaşılan bazı sorunların giderilmesine yönelik şube talepleri dikkate alındı.

Organizasyon yapısı ve sermaye açısından değişiklikler yapılmıştır.

Bu bildiride portföy yönetim şirketlerinin organizasyon yapısı ve sermaye açısından güçlendirilmesine yönelik değişiklikler yapılmıştır.

Uygulamada karşılaşılan bazı sorunların çözümü için şube talepleri dikkate alınmıştır.

Şirket bünyesinde oluşturulan hizmet birimleri

Geniş yetkili portföy yönetim şirketlerinin organizasyonel kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla yönetilen portföy büyüklüğüne bakılmaksızın şirket bünyesinde araştırma, risk yönetimi, teftiş ve iç denetim hizmet birimlerinin kurulması öngörülmüştür.

Tahmin edilen maliyet artışları

Bu çerçevede, portföy yönetim şirketlerinin güçlü bir başlangıç ​​sermayesine sahip olmalarını sağlamak amacıyla Tebliğ değişikliği ile yapılması planlanan organizasyon yapısındaki değişikliklerle şirketlerin maliyetlerinin daha da artacağı dikkate alınmıştır. ve öz sermaye ile branşta rekabet edebilir.

Başlangıç ​​sermayesi artırıldı

Böylece portföy yönetim şirketlerinin başlangıç ​​sermayesi 7 milyon 500 bin TL’den 30 milyon TL’ye, portföy yönetim şirketlerinin faaliyetinin sona ermesiyle birlikte başlangıç ​​sermayesi 3 milyon 750 bin TL’den 15 milyon TL’ye çıkarılacak. . 30 Milyon TL’den 100 Milyon TL’ye kadar (Limiti faaliyette bulunan portföy yönetim şirketlerinde 15 Milyon TL’den 50 Milyon TL’ye kadar) tutarların belirlenmesine ilişkin düzenleme yapıldı.

Portföy yönetim şirketlerinin insan kaynakları yönünden güçlendirilmesi için Yönetmelikte belirtilen yönetilen portföy büyüklük aralıklarına göre istihdam edilmesi zorunlu portföy yöneticisi sayısı sırasıyla 3, 4, 5 ve 6’dan az olmamak üzere belirlenmelidir. bildirimin 28 inci maddesinin birinci fıkrası olup, uzmanlık çalışanı, istisnalar gizli olmak üzere şirket tarafından belirlenmelidir. Tam zamanlı ve münhasıran bu görevleri yerine getirmek üzere istihdam edilecekleri öngörülmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu