Teknoloji

2 yıl sonra isteyen (ve parası olan) herkes uzayda yemek yiyebilecek

Görünüşe göre uzayın Dünya ile olan sınırını keşfetmek için bir rokete ihtiyacınız yok. Fransız şirketi Zefalto2025 yılına kadar istekli turistleri bir uzay balonuyla stratosfere göndermeyi planladığını duyurdu. Kişi başı 120.000 Euro’dan başlayan altı saatlik gidiş-dönüş yolculuğu, Dünya’nın “eşsiz manzaralarını” sunuyor ve Celeste adlı lüks bir basınçlı kapsülün konforunda kaliteli bir yemek deneyimi sunacak..

Zephalto’nun kurucusu ve havacılık mühendisi Vincent Farret d’Asties“Bloomberg ile yapılan bir görüşmede, 25km irtifasını seçiyoruz çünkü burası uzayın karanlığında olduğunuz, atmosferin %98’inin sizin altınızda olduğu ve Dünya’nın eğriliğinin mavi çizgi üzerinde tadını çıkarabileceğiniz bir irtifadır. Sıfır yerçekimi deneyimi olmadan uzayın karanlığında duruyorsunuz.

TNW’nin raporuna göre, bu turda gurme yemekler, atıştırmalıklar, içecekler, stratografik fotoğrafçılık ve hem uçuş öncesi hem de uçuş sırasında Wi-Fi aracılığıyla deneyimi dünyanın dört bir yanındaki insanlarla anında paylaşma olanağı yer alacak. Şu anda Fransız mimar Joseph DirandAS tarafından tasarlanan kapsül, 20 metrekarelik bir iç odaya sahip olacak ve iki pilotun yanı sıra altı yolcuyu ağırlayacak.

Helyum veya hidrojenle dolu balon Fransa’dan hareket edecek ve yaklaşık bir buçuk saatte 25 km yüksekliğe ulaşacak. Bu, ticari jetlerin kullandığından yaklaşık iki kat daha yüksek, ancak deniz seviyesinden 80-100 km yükseklikte, uzayın sonunun çok altında. Balon, en yüksek irtifasında, yere dönmeden önce görüntüleri rahatça izlemeniz için yeterli zamana sahip olduğunuzdan emin olmak için üç saat havada asılı kalacaktır.

Bu amaçlar çok büyük görünebilir, ancak 2016 yılında kurulan girişim, hava otobüsü,Dassault, Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi (CNES) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) dahil olmak üzere bazı yüksek profilli figürlerden yararlanıyor.

Zephalto ticari faaliyete geçtiğinde yılda 60 uçuş gerçekleştirmeyi hedefliyor. Pilotlarla üç deneme uçuşu yaptı ama hiçbiri tam irtifaya ulaşmadı. Şirket, bu yılın sonlarında bir test uçuşuyla hedef irtifaya ulaşmayı planlıyor.

Elbette mürettebatlı yüksek irtifa balonları yeni bir fikir değil. İsviçreli fizikçi Auguste Piccard Bu tür deneyler nispeten erken bir tarihte, 1931’de, bir helyum balonu tarafından taşınan basınçlı bir kapsül içinde 16 kilometre tırmanarak stratosfere ulaşan ilk insan olduğunda gerçekleştirildi. Bu tıbbi çalışmalar, roket tabanlı uzay turizmine daha sürdürülebilir ve erişilebilir bir alternatif olabilir.

Ancak Zephalto henüz ilk ticari test uçuşunu bile tamamlamadı, kapsül artık nihai tasarımına ulaşmadı ve ticari lansman tarihi ertelenmeye devam ediyor. Teşebbüs, balonların tam olarak nereye fırlatılacağı ya da Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Ajansı’ndan (EASA) uçuş izni alıp almadığı gibi bir takım detaylar hakkında net bir açıklama yapmadı.

Ancak uzay balonu girişimleri henüz vaatlerini tam olarak yerine getirmemiş olsa da, diğer birçok girişim gibi Zephalto şimdiden ön rezervasyonları alıyor. Her şey planlandığı gibi giderse, ilk ticari çıkış iki yıl içinde gerçekleşebilir.

kurucasile-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu