Sağlık

Klima astım hastalarına zararlı mı?

BALIKESİR (İGFA) – Yaşadığımız sıcak havalardan ve ağır nemli havalardan kurtulmak için kullandığımız klimaların kurtarıcı olduğunu belirterek, bazı sorunların ortaya çıkmasına da zemin hazırlayabilir. Elif Yaldız, astım ve alerji hastalarının klima kullanırken bazı kurallara uymaları halinde kendileri için faydalı olabileceğini ancak dikkat etmezlerse zarar görebileceklerini belirtti.

Yaldız, “Astım hastalarının soluduğu havanın sıcaklığı, nemi ve temizliği çok önemli. Klimalar uygun sıcaklık ve nemi ayarlamak açısından faydalıdır. Optimum sıcaklık 24-25 derece ve nem %40-50’dir. Yeni tip gelişmiş filtreli klimalar aynı zamanda havayı temizleme özelliğine de sahip oldukları için mümkünse filtre kalitesi daha iyi olan klimalar tercih edilmeli ve klima filtre bakımı önerilen sıklıkta yapılmalıdır.

Klimanın ortamdaki havayı emerek filtre ettikten sonra dışarı verdiğini belirten Uzm. Elif Yaldız, “Klimaların filtrelerinde biriken tozlarda bakteri ve mantar sporları üreyebiliyor. Bu mikroorganizmalar astım hastaları veya alerjik nezlesi olan hastalar için risk oluşturmakta ve sık hastalanmalara, astım ataklarına, alerjik şikayetlerin artmasına ve akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Ancak filtre temiz ve uygun şekilde bakımı yapılırsa bu riskler ortadan kaldırılabilir. Düzgün bir şekilde bakımı yapıldığında veya değiştirildiğinde, bu üniteler havadaki astım tetikleyicilerini en aza indirmede çok etkilidir. Bu nedenle astım semptomları riskini en aza indirmede başarılılar” dedi.

Bazı noktalara dikkat edilmezse klimanın astımlı kişiye zarar verebileceğini dile getiren Dr. ve klimalar aralıklı olarak kullanılmalıdır.”

Ayrıca Yaldız, “Hastalar klimayı kullanırken direkt olarak klimanın rüzgarına maruz bırakılmamalı, önüne oturmamalıdır. Darbe en alçakta ve yukarıyı göstermelidir. Klima çalışmaya başladığında ortam çok hızlı soğutulmamalı, kademeli olarak soğutulmalıdır. Böylece vücudun soğuktan ani sıcağa maruz kalması engellenir ve sıcaklık değişimlerine uyum sağlaması sağlanır. Yaldız, “Özetle klima kullanımının astımlı ve alerjik hastalar için bazı riskleri olsa da yüksek sıcaklık ve nem riskleri göz ardı edilemez. Bu nedenle bilinçli kullanıldığı sürece klimaları astım hastalarına önerebiliriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu