Haber

Yeşilgöz taslak seçim programını açıkladı: ‘Göçle mücadele, zorunlu askerlik…’

Hollanda’da koalisyon hükümetinin dağılması ve Başbakan Mark Rutte’nin parti başkanlığından istifasının ardından iktidar ortağı Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD) liderliğine gelen Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, açıklama yaptı. Partisinin seçim programı taslağı. Ülkenin ilk kadın başbakanı olmayı hedefleyen Yeşilgöz, önceliğini ‘göçle mücadele’ olarak belirledi.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre Yeşilgöz, sığınmacıların, personelin ve öğrencilerin göçünü sınırlamak için AB direktifleri kapsamında mümkün olan tüm kısıtlamaları uygulamak istiyor. Zorunlu askerlik hizmetini yeniden gündeme getirmek vaatlerinin ortasında yer alıyor.

HOLLANDA 23 KASIM’DA sandığa gidecek

Hollanda’nın en büyük siyasi partisi iktidar ortağı VVD, Ankara doğumlu Dilan Yeşilgöz liderliğinde 23 Kasım’da yapılacak erken genel seçime katılacak. Yeşilgöz, liberal sağ eğilimli partisinin seçim programı taslağını 1 Eylül Cuma günü açıkladı.

“Yer Aç, Sonu Belirle” başlıklı programa göre Yeşilgöz ve partisinin önceliği ‘göçle mücadele’ olacak. Kendisi de eski bir sığınmacı olan Yeşilgöz, ülkeye sığınmacı, personel ve öğrenci göçünün büyük ölçüde sınırlandırılmasını istiyor.

Çatışma bölgelerinden gelenlere geçici sığınma hakkı tanınmasını ve savaş bittiğinde bu kişilerin geri gönderilmesini savunan VVD, mültecilerin aile birleşimini zorlaştırmasını istiyor. Dilan Yeşilgöz’ün partisinin bu konudaki ısrarı üzerine dört partili koalisyon hükümeti düştü ve Rutte bir daha aday olmayacağını açıkladı. Yeşilgöz, VVD İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Eric Van der Burg’un belediyeler tarafından yeni mülteci kabul merkezlerinin zorunlu olarak açılmasına ilişkin hazırladığı yasa tasarısını da rafa kaldıracak.

‘TOPLUMIN OKSİJENİ KAYBETTİ’

Dilan Yeşilgöz, siyasette bulunma nedeninin ‘özgürlük’ olduğunu belirterek, mülteci ve göçmen personelin özgür yaşaması için sınırlama getirilmesi gerektiğini savundu. Seçim programı aynı zamanda Hollanda’ya daha az yabancı öğrencinin kabul edilmesini ve göçmen personel için daha katı kuralları da öngörüyor. Bakan Yeşilgöz, seçimleri kazanması durumunda sığınmacı ve işçilerin göçüne ilişkin AB direktifleri kapsamında mümkün olan tüm kısıtlamaları içeren bir yol izleyeceği mesajını verdi.

Yeşilgöz, ‘toplumdaki oksijenin gittiğini, kuralların Hollandalıları boğduğunu’ belirterek, yeniden ‘nefes alanı’ yaratmak istediklerini söyledi. Yeşilgöz, “Bu, insanlara kendi hayatlarını düzenleme, insana yakışır yaşama ve sokakta güvenle yürüme özgürlüğünün verilmesi gerektiği anlamına geliyor.” dedi.

‘İSVEÇ MODELİ’NE EŞSİZ ASKERİ UYGULAMA

Yeşilgöz’ün açıkladığı taslak programda ‘İsveç modeli’ne benzer zorunlu askerlik uygulamasının yeniden etkinleştirilmesi de yer aldı. Zorunlu askerlik kağıt üzerinde mevcut olmasına rağmen Hollanda’da 1 Mayıs 1997’den bu yana uygulanmamaktadır.

VVD’nin planına göre ordunun güçlendirilmesi amacıyla İsveç’te olduğu gibi 18 yaş üstü tüm gençlere askerlik yapmak isteyip istemedikleri sorulacak. Olumlu yanıt veren ve askerlik hizmetine hak kazanan gençler bir yıl süreyle askere alınacak.

Yeşilgöz’ün diğer vaatlerinin ortasında ise şunlar var: Kira artışlarının önüne geçilecek. Kira piyasasında belirli sosyal mesleklere sahip kişilere öncelik verilecek. Kiracıların ortak kiralık konut satın almasına olanak tanıyan bir satın alma hakkı yasası çıkarılacaktır. Çalışma bölümünün vergileri azaltılacak. “Çalışkan Hollandalılara” geçim güvenliği getirilecek. Çok çalışan ancak geçim sıkıntısı çeken bireylerin durumları iyileştirilecektir. Akaryakıt ve elektrik vergilerindeki ÖTV düşürülecek. VVD, ortağı olduğu hükümetin hazırladığı nitrojen planından da sapacak. Sıfır emisyon hedefi 2030 yerine 2035 yılına ertelenecek. Bunun için 4 büyük ve çok sayıda küçük nükleer santral inşa edilecek.

VVD’nin seçim programı, 23 Eylül’deki parti kongresinde üyelerin onayına sunulduktan sonra resmileşecek. (DIŞ HABER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu