Ekonomi

Yozgat’ta Müzik Dinleyen İneklerde Süt Verimi Artıyor

Yozgat’ta büyükbaş hayvan yetiştiren ve süt verimini artırmak için çiftliğinde ineklerine klasik müzik çalan Abdullah Güngör, hayvanların günlük sağımını 2’den 3 kata çıkararak hayvan başına günlük 25 litre süt elde etmeye başladı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) yüzde 65’lik hibesiyle 2016 yılında kurduğu 120 başlı işletmesinde 2018 yılından bu yana hayvanlarına klasik müzik dinlettiren 51 yaşındaki yetiştirici Abdullah Güngör, Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde müzik sonrası hayvanlarının süt veriminin arttığını gözlemledi. Çiftlikteki besi hayvanlarına kurduğu hoparlörlerle sabah 07.00’den akşam 18.00’e kadar hayvanlarına klasik müzik dinleten Güngör, hayvanlarının günlük sağım sayısını 2’den 3’e çıkardı. Müzik öncesinde hayvan başına günde 20 litre süt elde eden Güngör, müzik sonrasında bu miktarı 25 litreye çıkardı.

Çiftlikte 2017 yılından bu yana görev yapan sağlık teknisyeni Yunus Kudret Baş, çiftliğin süt üretimi amacıyla kurulduğunu ve faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. 180 dönüm alana kurulu çiftliği 90 büyükbaş hayvanla hayata geçirdiklerini belirten Baş, “Şu anda hayvan sayımız 320’ye ulaştı. Tabii bu sayıyı daha da artırmak için çalışıyoruz. Çiftliğimizde 2018 yılından itibaren hayvanlarımıza klasik müzik dinletmeye başladık.İlk etapta hayvanlarımız 2 defa sağıldı.Biz bunu 1 defa yapıyorduk ama müzik çaldıktan sonra bu sayıyı 3’e çıkardık. Hayvan başına verimimiz 20 litreydi ama şimdi 25 litreye çıktı. Günde 2 bin 200 litre süt üretiyoruz. Hayvanlara klasik müzik dinleterek süt verimini artırıyoruz. Hayvanlarımız müzik dinlediği için rahatlıyor. “Ve rahatladıkça geviş getiriyor, geviş getirdikçe süt verimi artıyor. Müziği sabah 07:00’de başlatıyoruz ve akşam 18:00’e kadar devam ediyoruz. Hayvanlarımıza mutlaka klasik müzik dinletiyoruz. Hayvanlarımız müzikle birlikte besleniyor, bu da hayvanlarımızı rahatlatıyor, süt verimini artırıyor.” dedi. – YOZGAT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu